Zoeken

Waarom zwangerschapsyoga

Yoga geeft ontspanning tijdens de zwangerschap

Waarom yoga tijdens de zwangerschapYoga is een wetenschap die al duizenden jaren oud is. De oorsprong ligt in het Oosten. Yoga betekent: samenbrengen, verenigen, eenheid, het zoeken van balans in jezelf. Yoga helpt door middel van ademhaling, oefening  en ontspanning te komen tot innerlijke rust. En dat is nu net wat je op dit moment in je leven, waarop er zo veel staat te veranderen, nodig hebt. Tijdens de cursus zwangerschapsyoga leer je allerlei yoga oefeningen.

Voorbeeld oefening zwangerschapsyoga

Die oefeningen doen we bijvoorbeeld op handen en knieën, de zogenaamde
kat-houding, omdat deze houding ook tijdens de bevalling goed toepasbaar is.

Met de oefeningen van de cursus zwangerschapsyoga leer je observeren hoe de adembeweging in het hele lichaam voelbaar is en ruimte krijgt. De ademhaling is essentieel voor het opvangen van de ontsluitingsweeën. Gedurende de tien lessen van de cursus leer je steeds meer te vertrouwen op je eigen lichaam. Binnen het systeem van yoga worden yogahoudingen asana’s genoemd en ademoefeningen pranayama. Ervaring met yoga is niet nodig. Voor de meeste cursisten is deze cursus zwangerschapsyoga de eerste kennismaking met yoga.

Leer vertrouwen op je eigen kracht

Waarom yoga tijdens de zwangerschapZwangerschapsyoga leert je vertrouwen op je eigen kracht. Je leert om je lichaam op een ontspannen manier voor te bereiden op de bevalling in deze tijd waarin het er op lijkt dat vrouwen steeds banger worden om te baren. Angst is een slechte raadgever, zeker waar overgave de enige oplossing is. Angst ontstaat in het hoofd door allerlei gedachten over eventuele problemen. Het hoofd is een plek waar je zeker niet moet zijn om te baren. Al die gedachten halen je uit het “hier en nu”, terwijl je daar nu juist wel moet zijn. Vandaar dat we in elke les van de cursus zwangerschapsyoga aandacht besteden aan het ‘leeg-maken’ van het hoofd en je leert om je volledig te concentreren op jezelf.

 

Aanvullende gegevens